paardencoach nikki de kerf paardenfotografie

Over het Zelfheld-team

Het team dat voor jou klaar staat om de zelfinzichten mee te geven bestaat uit Caliente, Prana, Ocho, Sueno, Dotje, *Xantha* en Sabine. Samen bieden wij jou of jullie een knusse, rustige en veilige plek. 
Sabine heeft al jaren ervaring met deze prachtige dieren en kan daarom de vertaalslag van de ‘lichaamstaal’ voor en met jou maken. 

De in 2017 afgeronde opleiding; coachen met paarden  “Horses and Hearts” en cursus “kracht van de Kudde” georganiseerd door vakvrouw Sanna Stello en diverse cursussen op opleidingen hier aan sluitend geven Sabine de kennis en kracht om de sessie te begeleiden.

De kudde is al geruime tijd samen, waardoor er harmonie en balans is. 
(foto: www.nikkidekerf.nl)

Over de kudde

Van Z.A. Caliente (Arabische ruin, 2003),, 
Prana (Lusitano merrie 2019), Arno roepnaam Ocho (Shetlander ruin, 2008) Sueno (Pre ruin 2007) Dotje (Shetlander merrie 2010) en i.m. Xantha (Lusitano merrie 2003 - 2021),

paardencoach
coachen met paarden
paardencoach

Over jouThere's a hero
If you look inside your heart
You don't have to be afraid
Of what you are
There's an answer
If you reach into your soul
And the sorrow that you know
Will melt away

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive
So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you'll finally see the truth

That a hero lies in you

‘Mariah Carey’Over mensen die zich gezien voelen

Hieronder volgen een aantal verhalen van mensen die al een sessie hebben ervaren tussen 
de kudde van het Zelfheldteam. Gecoacht worden met behulp van paarden is heel moeilijk te verwoorden, 
dus zijn wij deze mensen ontzettend dankbaar dat zij dit voor ons team 
en voor jou hebben willen doen!

‘Hoofd versus gevoel’ 

Heel lastig om achteraf te beschrijven hoe bijzonder de coaching sessies voelde voor mij.
Het is een gevoel van opluchting, meer duidelijkheid, emoties die los komen en hele fijne handvaten waar je wat mee kunt. Iets wat je echt zelf moet ervaren!
Niks zo duidelijk als de spiegel van een paard!
 
Ik heb inmiddels 3 sessies gehad met Sabine en haar paarden en elke keer voelde weer anders. Het moment van onzekerheid wanneer ik bij haar aan kwam en je eigenlijk niet zo heel goed weet wat d’r gaat gebeuren. Voorbereid als ik altijd ben had ik wel dingen die ik graag tijdens de coaching sessies wilde behandelen, maar je zal altijd zien dat het een andere wending neemt.
De paarden zo zuiver en puur in hun communicatie en Sabine die dit haarfijn kon
vertalen naar mij toe. De magie van paardencoaching!
 
De eerste keer was ik zoekende naar wat ik precies wilde met mijn leven. Voor mijn gevoel zat ik was in mijn huidige dagelijkse sleur. Teveel steunend op meningen van andere mensen, terwijl ik zeker ook (letterlijk) de wereld wilde ontdekken. Mijn ‘stand-vastigheid’ kwam duidelijk terug in het gedrag van de paarden. Uiteindelijk heeft Callie mij symbolisch van de rationele kant over de streep naar de ‘vertrouw-op-je-eigen-gevoel’ kan getrokken. Het meest bijzondere van de hele sessie was aan het einde, toen Callie recht op mij af stapte en voor mij op de grond ging liggen. Als zijnde de bevestiging dat ik aan de goede (gevoels-) kant stond en ik zeker op mijn eigen keuzes kon vertrouwen.
 
De tweede coaching sessie had betrekking op een situatie in mijn leven waar ik niet voldoende mijn grenzen aan gaf. We zaten toen op de grond in het weiland en de paarden hadden meer ruimte om te bewegen. Toch was Ocho degene die constant in mijn ruimte zat, soms zelfs dominant zijn hoofd op mijn schouders en hoofd legde en elke keer weer een stapje te ver ging. Op een gegeven moment voelde dit voor mij heel onprettig en wist ik mijn grenzen duidelijk te maken. Dat mocht ik dus ook in mijn dagelijkse leven gaan doen, grenzen aangeven.
Een week na de coaching sessie kreeg ik post thuis van Sabine, met een fotolijstje en een veer daarin. Deze had ze gevonden precies op de plek waar wij hadden gezeten; voor mij is deze veer nu een waardevolle herinnering aan deze emotionele en bijzondere coaching sessie.   

Bij de laatste sessie was het kernwoord “Balans”. Meer vertrouwen op mijn gevoel en minder nadenken (ik had daardoor veel last van hoofd- en schouderpijn). Xantha stond symbool voor mijn hoofd en verstand en heeft heel steady een plek ingenomen tijdens de coaching sessie. Vervolgens was Kruimeltje mijn kleine stukje gevoel, waar ik niet op durfde te vertrouwen. Hij was uiteraard nergens en overal te bekennen. Aan het einde van de sessie lukt het me die twee uiterste meer in balans te brengen. De rode draad door al mijn sessies
vertrouw meer op jezelf en op je gevoel (- al dat nadenken kan altijd nog)”.

De coaching sessies zijn voor mij heel verhelderend, het is tastbaar en meer zichtbaar door de paarden, maar zeker ook wel emotioneel, wees niet verbaasd als je ineens je tranen de vrije loop laat. De paarden en Sabine weten feilloos aan te geven waar de (verbeter)punten zitten.
Wat ik heel bijzonder vond om te merken bij alle coaching sessies, dat per keer bepaalde paarden aanhaken – alsof elke keer een ander paard je een spiegel wilt voorhouden. Oftewel de spiegel die je op dat moment nodig hebt. Ze geven hele duidelijke signalen af en Sabine weet dit nog duidelijker toe te lichten. Zelfs na de coaching sessie had ze ook waardevolle tips waar ik heel veel aan heb gehad. Ik ben heel blij dat ik deze coaching sessies heb gedaan bij Sabine en wanneer ik voel dat ik weer behoefte heb aan meer duidelijkheid,
kom ik zeker nog een keer terug! - Esther

Melina
Ik ben heel erg positief over de sessies met Sabine en de paardjes. Ze hebben me heel erg geholpen om me in contact te brengen met m’n gevoel en om van m’n angst voor dieren af te komen (zo goed als). Het is zo mooi hoe de sessies zijn verlopen.
De paarden reageren heel erg op hoe jij je voelt.

Ik vond het heel mooi dat we al na 1 sessie zoveel hadden bereikt!
Ik ben nu ook echt veel minder angstig voor dieren en
ik ben me erg bewust geworden van m’n onbewuste gewoontes. 

Sabine is een heel fijn persoon. 
Ze is ontzettend kalm en rustig en laat je zelf je eigen tempo bepalen. 

Kijk Caliente, ik doe het!

Als je je naar paarden kunt openstellen, gebeuren er hele mooie dingen...

Een tijdje terug heb ik een paardencoach sessie gedaan bij Sabine, met twee van haar geweldige paarden. Ondanks dat ik al heel lang met paarden bezig ben, wist ik absoluut niet wat ik kon verwachten. Wat moest ik zeggen, vragen en doen? En zou ik het wel goed doen...
Maar voordat de coaching met de paarden begon, nam ze even de tijd om een praatje te maken. Sabine kan geweldig goed luisteren en kan zich goed in verschillende situaties van mensen verplaatsen. Ze vertelde niet alleen dat er bij paardencoaching geen goed of fout is,
maar liet me dat ook echt zo voelen. Daarna gingen we aan de slag met de paarden. We hebben met twee paarden gewerkt. Eerst met de zorgzame merrie Ely en daarna met Caliente.

Wat een verschil in hoe de paarden reageerde, maar ook hoe ik op ze reageerde.
Tijdens de eerste sessie, kwamen er een hele hoop emoties los, die ik niet meteen kon thuisbrengen. De merrie Ely kwam bij mij staan en liet duidelijk merken dat ze er voor mij was. Sabine gaf mij de tijd om even tot mezelf te komen en al die tijd heeft Ely bij mij gestaan.
Het was heel prettig om daarna met Sabine over deze sessie te praten aan de hand van hoe ik op de merrie reageerde en zij op mij.

Daarna gingen we met Caliente aan de slag. Of eigenlijk Caliente met mij.
We gingen met pionnen aan het werk. En dat leverde weer hele andere inzichten op. Caliente kende ik al, maar op dat moment liet hij zich van zo’n andere kant zien, dan dat ik van hem gewend was, wat ook weer hele bijzondere momenten opleverde.
Sabine reageert op wat ze ziet en stelt op de juiste momenten de juiste vragen. Ze geeft je het gevoel hebt dat je alles kunt zeggen, zonder dat ze erover oordeelt. Maar ook voelt ze precies aan, wanneer er behoefte is aan even een moment van stilte.

Voor mij was de sessie niet op die dag afgelopen.
Sabine en haar paarden hadden mij inzichten meegegeven waar ik op latere momenten nog wat mee kon. De paarden hebben mij gevoelens onder woorden laten brengen, die eerst gewoon los door mijn hoofd tuimelde en voor chaos zorgde.
Nu nog denk ik weleens; Bedankt Ely of kijk Caliente ik doe het!
Ik ga zeker weer een coachingsessie bij Sabine en haar paarden doen. Ze is echt een gevoelsmens en zorgt ervoor dat je je op je gemak en vertrouwd genoeg voelt om je helemaal open te stellen...en als je je naar paarden open kunt stellen, gebeuren er hele mooie dingen!


Nog steeds nieuwsgierig?

Misschien zelfs wel nog nieuwsgieriger?! 
Neem dan contact met ons op om één van de sessies in te plannen. 
Dan kan jij dit (bijna magische) gevoel zelf ervaren en er achter komen 
wat paarden voor jou kunnen betekenen!